Macovei, atac la Toader după modificările din Justiție: „Intră cu bocancii peste angajamentele asumate în 2007 ca să ne integrăm în UE”

Macovei, atac la Toader după modificările din Justiție: Intră cu bocancii peste angajamentele asumate în 2007 ca să ne integrăm în UE
Publicat: 23/08/2017, 18:42

Monica Macovei critică în termeni duri, pe pagina sa de Facebook, cele trei propuneri de modificare a legilor Justiției, anunțate de Toader, care vizează numirea șefilor de parchete, Inspecția Judiciară și anchetarea procurorilor și judecătorilor.

În ceea ce privește excluderea șefului statului din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General, Macovei scrie că va fi „exact ca pe vremea lui Stănoiu”, referindu-se la Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției în cabinetul Năstase.

„Toader intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cele 3 legi ale Justiției adoptate în 2005 au fost salutate de Comisia Europeană și au avut un rol decisiv în intrarea României în UE. Atunci, de ce le schimbăm? Ca dovadă, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) cere expres să nu se modifice procedura de numire și revocare a conducerii DNA, DIICOT și PG, care, din 2005, se finalizează prin decizia președintelui și care a funcționat foarte bine. Rațiunea este simplă: un organ colectiv – CSM – nu răspunde pentru nicio decizie luată. În schimb, președintele țării are nume și față și poate fi sancționat de electorat pentru deciziile proaste”, a explicat Macovei.

În al doilea rând, Macovei consideră că Inspecția Judiciară, odată trecută la Ministerul Justiției, cum propune Toader, va fi folosită „ca instrument politic”, cum era „pe vremea lui Stănoiu”.

„Inspecția judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători și procurori, trece la Ministerul Justiției, tot ca pe vremea lui Stănoiu, când inspecția era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă și pentru șantajarea magistraților. Moartea procurorului Panait nu înseamnă nimic pentru Toader&comp”, a scris Macovei.

Referindu-se la propunerea din pachetul de legi referitoare la Justiție care prevede crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori și judecători, Macovei consideră că „Toader vrea să rupă bucăți din DNA” și nu crede că ministrul Justiției „nu va continua și cu alte departamente din DNA”.

„DNA a demonstrat de 12 ani că poate combate eficient corupția în rândul magistraților și niciodată nu schimbi ceva care funcționează bine, decât dacă vrei să distrugi ceea ce funcționează. Mă aștept ca Toader să mai aducă două birouri în cabinetul lui pentru Stănoiu și Năstase. Sau poate sunt deja”, a mai scris Macovei.

Reamintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de modificare a Legilor justiției, vizate fiind actele normative 303,304 și 317 din 2014. Modificări esențiale au fost anunțate în cazul mandatelor de conducere din justiție, instanțe și parchete, unde mandatele vor fi majorate de la 3 la 4 ani, și în cazul numirilor în funcțiile de conducere. Judecătorii de la Înalta Curte vor fi numiți în continuare de Președintele României, la propunerea secției de judecători a CSM și nu a plenului Consiliului. În schimb, președintele este scos din procedura de numire a șefilor de Parchete, care vor fi numiți de secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur la propunerile lui Toader, arătând că acestea „sunt un atac asupra statului de drept și a independenței Justiției”.

„Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, a afirmat Iohannis.

La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, s-a arătat „surprins” și „îngrijorat” de propunerile lui Tudorel Toader referitoare la noile Legi ale Justiției și a subliniaat că procurorii nu au fost consultați înainte de a face publice modificările, alegând astfel să tragă „un semnal de alarmă” referitor la schimbările anunțate de ministrul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Când va fi externat marele...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
×